Friday, April 20, 2012

Vegetable Pulao

Ingredients:- Basmathi Rice - 1 measure; Onion,Tomato,Vegetables( Beans,Carrots,Cabbage,knool Khol,Mushroom,Cauliflower,Green peas,etc) Any 2 to 3 vegetables sufficient; Ginger Garlic Paste,Green Chillies - 5 to 6;Bay Leaf -2;Mint and Coriander leaf -2 handful;Garam masala powder 1 tsp; Oil 2 to 3 tablespoons; Ghee 1 tsp; Salt to taste.

1.Soak rice in water for 30 min.
2.Cut onion,tomato and vegetables lengthwise;
3.Cut chillies lengthwise.;
4.In Pressure cooker, add oil,add onion; fry till the smell goes; add vegetables,tomato,chillies,Bay leaf,Mint and coriander leaf and ginger garlis paste; Fry for 10 min.
5.Add salt;
6.Add rice and 2 measure of water.
7.pressure cook till 2 hisses.
8.When the pressure subsides, open lid; add ghee and mix.

Serves 4 people

Tuesday, April 10, 2012

Bendi masala (north Indian)

Cut ladys finger into 1 to 2" length pieces. Fry in 2  to 3 tablespoons oil.Keep the fried ladys finger aside .In the oil used for frying, add 1to 2tsp jeera; fry; add raw onion and tomato paste, ginger garlic paste,pinch of turmeric,2tsp chilli powder, required salt and 1/2 tsp garam masala powder. Fry till the raw smell subsides.Add the fried pieces of ladys finger and fry till they blend.Garnish with coriander.

Saturday, October 30, 2010

karakuzhambu
For Five;-
Ingredients: 1.Baby onion - 2
2.Curry leaf - 1twig
3.Pepper -1/2tsp
4.Jeera -1/2tsp
5.Fenugreek -1/2tsp
6.Tamarind concentrate -1tsp
7.Jaggery -1tsp
8.Chilli powder- 1/2tsp
9.Salt - to taste
10.for garnishing - mustard,urad,Vadagam if availble
11.Oil -4to 5 tsp
Procedure ;- Dry fry pepper,jeera and fenugreek.Grind to powder.
Fry onion and curry leaf.Grind to paste.
In a kadai,add 2 tsp oil.Add mustard and urad.(Vadagam)
When mustard spurts,add onion paste,Pepper mix powder.
Mix tamarind paste to a thick liquid,add chilli powder and add to the kadai.
Add the remaining oil.Stir constantly under sim fire till the mix separates.
Add salt and jaggery.
Serve with kootu or pappad.Sundakkai or manathakkali vathal fried can be added.When this is added, reduce salt to half the required quantity.

Tuesday, August 31, 2010

காரகுழம்பு

சின்ன வெங்காயம் இரண்டு அல்லது மூன்று
கறிவேப்பில்லை இரண்டு கொத்து.
மிளகு ஒரு டீஸ்பூன்
வெந்தியம் ஒரு டீஸ்பூன்
சீரகம் ஒரு டீஸ்பூன்
மேலே குறித்தவைகளை தனித்தனியாக சிறிது எண்ணையில் வறுக்கவும் .
ஆறவைத்து மிக்சியில் . கடாயில் இரண்டு டீஸ்பூன் என்னை விட்டு ,கடுகு ,உடைத்த உளுந்து ,சீரகம் தாளிக்கவும் .(வடகமும் தாளிக்கலாம்)கடுகு வெடித்ததும் அரைத்த விழுதை சேர்க்கவும் .மிளகாய்த்தூள் ,தனியாதூள் ,மஞ்சள்தூள் சேர்க்கவும் .புளியை
கரைத்து ஊற்றவும் .மேலும் இரண்டு டீஸ்பூன் எண்ணெய் விட்டு நன்கு கொதிக்கவிடவும் . இரண்டு டீஸ்பூன் தூள் உப்பு சேர்க்கவும்.எண்ணெய் தனியே விட்டு பிரியும் போது தீயை நிறுத்தவும்.
தேவை என்றால் பெருங்காயம் சிட்டிகை சேர்க்கலாம் .வெல்லமும் சேர்க்கலாம்



Saturday, April 17, 2010

Ven Pongal
1.Rice - 1measure
2.Green gram (broken) 2-3 tsp
3.Ginger paste -1tsp
4.Curry leaf,pepper,cumin seeds,Cashew
5.Salt 2tsp
6.Ghee 4 - 5 tsp
a)Cook rice & gram in a cooker with 3 to 4 measures wateradd ginger paste& salt;After 3-4 whistles,cool it.
b) Add cashew to 2 tsp ghee & fry; add pepper & cumin seeds. add curry leaf.
c) add the above to the cooked rice ;mix well adding the extra ghee.
Charkarai pongal
1.Rice - 1 measure
2.Green gram (broken) 2 tsp
3.Jaggery - 1 measure
5.Cashew,Dry grapes& cardamom
6.Gee 4to 5 tsp
a)Mix jaggery with 1/2 cup water .Add peeled cardamom seeds.Jaggery must dissolve completely.Slow fire.Do not over heat.It must be semi liquid.Keep separate.
b)Cook rice & gram with 3-4 measure water in a cooker.After 3 whistles,let it cool.
c)Mix jaggery with cooked rice ,heat in low fire till the mix is a paste.
d)Fry cashew first& dry grapes next in 2tsp ghee.
e)Add this & remaining ghee to the rice mix and serve.

Thursday, February 4, 2010

Iddly: How to prepare dough

Ingredients
5 measures long grain rice
1 measure Urad Dhal
1 tea spoon Fenugreek
1/3 measure soaked puffed rice or cooked rice
Salt

Method
Step 1: Soak 5 measures long grain rice for eight hour
( 2+3 Indian raw rice + Boiled kar rice optional)

Step 2: Soak 1 measure urad dhal with a teaspoon of fenugreek for 4 hours

Step 3: Wash grinder, rice & dhal

Step 4: Add dhal; add 1/2 to 3/4 th measure water; grind for 40 to 60 min till it becomes a fine paste & floats in water when a pinch is dropped in water. The dhal dough can now be removed

Step 5: Add soaked rice and grind for 60 to 80 min adding water now & then

Step 6: Soaked puffed rice or cooked rice about one or two handfuls will make the dough soft. It is optional. Add while the rice is being ground

Step 7: Add 2 to 3 tsp salt

Step 8: When the rice dough is fine semi-liquid, add the dhal dough

Step 9: Mix well & allow it to sour overnight or minimum 6 hours
And thats your Idly dough!!!